Home Schapendrijven & Training

Schapendrijven & Training

Meg_in_actie

(Schapen)drijven
De Border Collie is van oorsprong een herdershond die wordt gebruikt voor het drijven van schapen. Inmiddels zijn er Border Collies in alle delen van de wereld. Zij drijven niet alleen schapen maar ook koeien, paarden, ganzen, eenden en zelfs herten! Het drijven van vee zit in de genen van dit ras en praktisch elke jonge Border Collie zal instinctmatig een drijfgedrag vertonen wanneer hij bij een koppel schapen wordt losgelaten.

De Border Collie kan gebruikt worden in de dagelijkse praktijk bij veehouders. Op een schapenbedrijf verricht de hond ontelbare nuttige verrichtingen; schapen ophalen uit- of wegbrengen naar de weide, koppels schapen splitsen, de schapen in een behandelbad sturen, in- en uit een vee trailer halen en helpen op veemarkten.

Op een melkvee bedrijf worden de honden veelal gebruikt om het vee uit de weide te halen, in de melkstal te sturen of de dieren uit de ligboxen halen en bij het voerhek weghouden.


W
edstrijden
Naast de praktijk is het mogelijk om aan ‘Trials’ (schapendrijfwedstrijden) mee te doen die het praktijkwerk weergeven. De hond moet dan op aanwijzingen van de handler, die op een vaste plek blijft staan, een klein koppel schapen in een vooraf bepaalde richting dirigeren. Het parcours bestaat uit verschillende onderdelen zoals de Outrun (in een wijde boog om de schapen gaan), de Fetch, de Drive, de Shedding (het scheiden van een paar gemerkte schapen) en het Pennen (het weer opsluiten van de schapen in een hok). Elk onderdeel heeft een vast aantal punten en de hond krijgt ‘aftrekpunten’ voor de fouten die gemaakt worden op een bepaald onderdeel. Deze ‘trials’ worden in Nederland door de Border Collie Club (BCCN), Dutch Sheepdog Society (DSDS) en door particulieren georganiseerd. Er bestaan verschillende klassen; Beginners klasse (Klasse1/Nursery), tussen klasse (Klasse2/Promotieklasse/Novice) en de gevorderde klasse (Klasse3/Kwalificatieklasse/Open klasse).



Startlicentie
Voordat men kan starten in de promotieklasse moet men in het bezit zijn van een zogenaamde startlicentie. Deze startlicentie toont aan dat men met de hond op een gecontroleerde wijze de schapen kan sturen. Van de promotieklasse kan men bevorderen naar de kwalificatie klasse.  De beste deelnemers uit deze klasse kunnen meedoen aan het Nederlandse kampioenschap en het beste deel ervan mag meedoen aan het Europees kampioenschap schapendrijven.

Maas__Waal_Trial_2008


Training
Met
de eerste trainingen schapen drijven kunt u beginnen als de hond om en nabij een jaar oud is. De hond moet geestelijk en lichamelijk in staat zijn om deze intensieve training aan te kunnen. Voor die tijd kunt u bij een ervaren trainer de hond ‘proberen’ bij de schapen om te kijken of hij het drijf gedrag bij zich heeft. Er zijn Border Collies die op de leeftijd van drie maanden al interesse hebben, bij anderen gaat het knopje pas om als ze acht of negen maanden oud zijn.

Fotografie, Wim de Leeuw


Trainingsmogelijkheid
Op woensdagavond en zondagochtend zijn er in Alphen (aan de Maas) (Gld.) mogelijkheden om met uw hond schapendrijftrainingen te komen volgen.

 Om een training te kunnen komen volgen moet uw hond in ieder geval onder appèl staan. Dit betekent dat de hond direct op commando moet gaan liggen en bij u moet komen. In het algemeen zijn honden vanaf circa 1 jaar klaar om met de training te beginnen. U bent vanzelfsprekend eerder welkom om de hond te laten kennismaken met de schapen en te kijken hoe het een en ander in zijn werk gaat.

Voor advies of informatie
Bel vrijblijvend

Geert Nouwen
06-19530330