Home Rasbeschrijving

Border Collie | Rasbeschrijving

bron: www.bccn.nl

De Border Collie is een atletisch gebouwde hond. Het ras is taai, hardwerkend en volgzaam. Het karakter behoort levendig te zijn, oplettend, attent reagerend en intelligent doch nimmer zenuwachtig of agressief. De schofthoogte bedraagt voor reuen circa 53 cm. De teven zijn vaak iets kleiner.

De vacht van de Border Collie kan zowel lang- middellang- of kortharig zijn. Bij de langharige variëteit is de vacht in de kraag en aan de staart en voor- en achterpoten langer dan op de rest van het lichaam. Met uitzondering van een lichte bevedering aan de oren behoort de kop glad te zijn. In principe is de stand van de oren half opgericht (tip-oren) of staand (prik-oren). De staart is matig lang en reikt tot de hak van de achterpoot. Hij wordt laag gedragen waarbij de staartpunt ligt naar boven buigt. In actie mag de staart worden opgeheven maar nooit in een krul over de rug.

Trouble_tijdens_training

De Border Collie komt voor in veel kleurvariaties maar het wit mag nooit overheersen. De bekendste kleuren zijn; zwart/wit, driekleur en blue/red merle. De kleur van de ogen is donkerbruin. Soms kunnen één of beide ogen geheel of gedeeltelijk blauw zijn.



Geschiedenis
De geschiedenis van de Border Collie begint in Groot Brittannië. Daar, op de grens (Border) van Schotland en Engeland, verkreeg deze hond grote faam bij het werken met schapen in het uitgestrekte en heuvelachtige gebied. De Border Collie werd speciaal voor het werk met de schapen gefokt en de selectie was enorm streng. Honden die niet het gewenste drijfgedrag vertoonden of ongeschikt werden geacht voor hun hoed- en drijftaken werden eenvoudig afgevoerd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het huidige beeld van de Border Collie; veel passie naar vee, een onstuitbare bewegingsdrift en het vermogen om het vee met de ogen te fixeren. Dit fixeren wordt ‘eye’ genoemd en houdt in dat de hond met zijn ogen een schaap kan dwingen voor hem opzij te gaan. Border Collies kunnen weinig, gemiddeld of veel ‘eye’ bezitten, hetgeen genetisch is vastgelegd.

eye

Het gedrag dat de Border Collie laat zien, vertoont veel gelijkenis met het jaagpatroon van de wolf. In een grote boog cirkelt de hond om de kudde, komt heel laag sluipend naar binnen en hypnotiseert het ‘slachtoffer’ met zijn starende blik. Echter, de Border Collie is gedomesticeerd en gefokt en getraind om de dodende actie achterwege te laten. Dit alles maakt duidelijk dat de Border Collie geen gewone hond is. Zijn jarenlange werk en selectie als veedrijver heeft hem behalve dit ‘eye’ ook veel durf, doorzettingsvermogen en een behoorlijke dosis eigen initiatief gegeven. Om dit in goede banen te leiden is het belangrijk dat u een gedegen hondenkennis bezit en weet waaraan u aan begint. Momenteel zijn er veel Border Collies succesvol in de Behendigheid, Flyball en Obedience. Hun meegaande karakter en nooit aflatende wil om te presteren maakt hen geschikt voor deze andere gebruiksdoeleinden.
De Border Collie raakt enorm populair en vaak wordt vergeten dat aan dergelijke prestaties veel kennis en trainingen zijn voorafgegaan. Niet elke Border Collie is geschikt om de top te bereiken, zoals ook niet elke baas/trainer het zal lukken om zijn hond naar een wedstrijdniveau te brengen.

Border Collies zijn in principe vriendelijke honden, ook tegenover kinderen. Wel dient u er rekening mee te houden dat sommige honden zeer fanatiek spelgedrag vertonen en behalve het speeltje ook wel eens een handje vastpakken of onverwacht hoog en hard opspringen naar het gezicht. Een consequente opvoeding van de Border Collie pup kan dit gedrag bijsturen. Het vertonen van ‘eye’ kan in huiselijke situaties tot problemen leiden. Soms worden overige huisdieren (andere hond, kat, vogels of knaagdieren) de hele dag door gehypnotiseerd en gedreven. Als de Border Collie veel ‘eye’ vertoont naar andere honden kan dit agressie opwekken omdat die honden zich bedreigd voelen. Jonge Border Collies vertonen vaak ‘eye’ naar alles wat beweegt en proberen dit na te jagen en te stoppen. Zij zien ook auto’s en ander verkeer aan voor vee dat gedreven moet worden, helaas nog te vaak met dodelijke afloop.

 

Aanschaf
Het Border Collie ras is helaas niet vrij van gebreken. In het ras komen heupdysplasie, PRA en CEA (oogziekten) en in lichte toenemende mate OCD (loslaten van kraakbeen in de schouder), epilepsie en doofheid voor. Als u een pup via de rasvereniging koopt kunt u er zeker van zijn dat de ouderhonden onderzocht en vrij bevonden zijn van HD en PRA/CEA. Naar de andere ziekten wordt nog onderzoek verricht. Indien u bij een nest pups gaat kijken is het belangrijk dat u vraagt naar de officiële onderzoeksuitslagen van de W.K. Hirschfeld Stichting te Amsterdam. Met een mondelinge toezegging dat ‘het wel goed zit’ moet u geen genoegen nemen. Koop nooit een Border Collie zonder officiële stamboom! De aanschaf van een hond ‘met stamboom’ is overigens geen garantie dat het een gezonde hond is. Er zijn ook fokkers die niet aangesloten zijn bij de rasvereniging en puppy’s verkopen ‘met stamboom’ maar meestal niet voldoen aan de richtlijnen van de fokcommissie. Ter verduidelijking; Border Collies die voldoen aan de fok-reglementen van de Border Collie Club Nederland (B.C.C.N.) hebben een officiële stamboom afgegeven door de  Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland een beoordeling van HD-(negatief) of HD Tc (overgangsvorm) op de heupen en een (voorlopig) VRIJ beoordeling voor de oogziekten.

 

 

 

Voor advies of informatie
Bel vrijblijvend

Geert Nouwen
06-19530330