Home Fokkerij

Poll Dorset | Fokkerij

FOKKERIJ
Gemiddeld werken wij met ongeveer 200 fokooien. Daarnaast beschikken wij over 8 dekrammen uit verschillende bloedlijnen. Er is minimaal twee keer per jaar lammertijd (januari en augustus). Alle schapen zijn ARR/ARR en Zwoegervrij.

ooien_met_lammeren_geboren_jan_2010           ooien_met_lammeren_geboren_januari_2010

Kengetallen
Het gemiddeld aantal lammeren ligt rond de 2.5 per jaar. Dit komt mede door de ongebonden bronst, waardoor er drie keer in de twee jaar kan worden gelammerd. De ooien lammeren makkelijk af en kennen weinig geboorteproblemen. Door de hoge melkgift kunnen de lammeren 500-600 gram per dag groeien! 
De groei is natuurlijk afhankelijk van de melkgift van het moederdier en van de opname van het krachtvoer dat de lammeren onbeperkt krijgen aangeboden. De melkgift van de ooi ligt in de winter iets lager dan normaal, maar met goede kuil en de juiste brok is het op peil hiervan houden geen probleem. Vanzelfsprekend heeft de keuze van het type ram ook invloed op de groei-index. 

De lammeren worden gespeend op 28 kg. Dit is rond de leeftijd van 8 weken.  

Lammeren voor de fok
Zie Verkoop

Lammeren voor de slacht
Afleveren hangt af van de specificatie van de koper, maar dit zal meestal rond de 18-22 kilo geslacht gewicht (= 40-45 kilo levend gewicht) of 25 kilo geslacht gewicht (= 50 kilo levend gewicht) plaatsvinden.

Estimated Breeding Value
In de fokkerij, die in de landen om ons heen al ver is gevorderd, is de EBV (Estimated Breeding Value) een waarde waarmee de beste rammen worden aangeduid. De EBV is een waarde waarbij zowel het vetgehalte als de bespiering wordt gemeten door middel van scannen. De meetpunten hiervoor zijn op een leeftijd van 8 weken en 21 weken, tevens wordt gekeken naar het aantal lammeren per worp, melkgift (i.v.m groei van de lammeren). Uit een berekening van al deze factoren rolt een z.g. Scheme Index die maximale punten kan opleveren tot 400. In de toekomst zullen wij ook met EVB gaan werken.

 

Voor advies of informatie
Bel vrijblijvend

Geert Nouwen
06-19530330