Home Rasbeschrijving

Poll Dorset | Rasbeschrijving

De Poll (= ongehoornd) Dorset is voor Nederland een uniek en veelzijdig ras met een aantal zeer specifieke eigenschappen.
Het is zeer vruchtbaar, produceert veel melk en geeft ook een hoge kwaliteit vlees en wol. Daarom is dit ras zeer interessant voor zowel de professionele als de hobbymatige schapenhouder.
In Australië, Nieuw Zeeland en Noord-Amerika is de Poll Dorset al het populairste ras. In Engeland staat het, achter de Suffolk, op de tweede plaats van de raszuivere schapen. In Nederland komt het ras nog niet zo veel voor.

Eigenschappen
De Poll Dorset is een vrij groot en aanhankelijk schaap. Het hele schaap is gespierd en heeft een lang voorkomen. Het kruis is zeer ruim.

ramh3


De rammen zijn over het algemeen zeer vriendelijk. Ze worden met gemak 120 kilo. Er zijn zelfs rammen die de 150-160 kilo bereiken.

De ooien zijn zeer vruchtbaar en hebben een hoge melkproductie. Ze worden gemiddeld 80 kilo.

Zowel ooien als rammen zijn vroeg vruchtbaar.

 



Vlees
De Poll Dorset is een typisch vleesras. De rammen kunnen in 12 maanden gemakkelijk een gewicht van 100 kilo bereiken. Het vlees is van hoge kwaliteit en heeft, in tegenstelling tot de klassieke Dorset Horn, een laag tot zeer laag vetgehalte. De uitstekende vlees-vet verhouding overtreft zelfs die van de Texelaar.
Het vlees is mager en bijzonder mals. De Poll Dorset is het meest populaire schaap in Australië waar het 75% van de lamsvleesindustrie uitmaakt. In Engeland heeft Waitrose (zeer luxe supermarkt) voornamelijk lamsvlees van de Poll Dorset in de slagerijen.

Lammeren
Het gemiddeld aantal lammeren ligt rond de 2.5 per jaar. Dit komt mede door de ongebonden bronst, waardoor er drie keer in de twee jaar kan worden gelammerd. De ooien lammeren makkelijk af en kennen weinig geboorteproblemen. Door de hoge melkgift kunnen de lammeren 500-600 gram per dag groeien!

Melk
Vanwege de hoge melkgift is de Poll Dorset tevens geschikt voor melkproductie. De melk bevat een hoge concentratie vet en eiwit en is dus ideaal voor het maken van kaas.

Wol
De gestapelde wol (8-10 cm, micron 30) is van zeer goede kwaliteit en is vergelijkbaar met de wol van de Suffolk. De wol wordt vaak verwerkt in zogenaamde tweedstoffen.

De Poll Dorset is dus een veelzijdig dier: vlees, vruchtbaarheid, melk en wol zijn allemaal uitstekend.


Herkomst
De Poll Dorset stamt af van de Dorset Horn, een van de oudste Britse rassen en is afkomstig uit het Engelse graafschap Dorset.

kaartje_Dorset

 

 

 

 

 

 

 

Kenmerkend voor de Dorset Horn zijn de, met name bij de rammen, prachtige naar binnen gekrulde hoorns. De Dorset Horn is sterk en heeft een goede melkgift. Bovendien levert het ras goed en smakelijk vlees. De ooien kennen geen bronstseizoen en kunnen drie keer per twee jaar lammeren.

dorset_horn2

Vanwege deze zeer goede eigenschappen werd de Dorset Horn in 1895 naar Australië geëxporteerd. Daar bleek het ras goed te worden gewaardeerd, maar de hoorns leverden regelmatig problemen op doordat ze in de afrasteringen bleven vastzitten.

In 1937 ontstond in Australië per toeval, door een dekking van een Corriedale ram met een Dorset Horn ooi, een ooi zonder hoorns. Door deze ooi vervolgens terug te kruisen met een Dorset Horn ram ontstond een ram zonder hoorns. De daarop volgende 20 jaar experimenteerde men met het gericht inkruisen van Corriedale en Ryeland schapen. Dit leverde uiteindelijk in de jaren '50 een nieuw ras op: de Poll (= ongehoornd) Dorset. Een ras zonder hoorns, maar met alle goede eigenschappen van de Dorset Horn. 

corriedale1 Ryelands Kopie_van_15

   Corriedale                                                 Ryeland                                                 Poll Dorset

 

 sheep06  


De Poll Dorset voor professioneel gebruik
De Poll Dorset is het populairtse vleesschaap in Nieuw Zeeland en Australië, waar het de Texelaar op het gebied van vlees-vet-botverhouding heeft verslagen. Aan de hand van EBV (Estimated Breeding Value's) en vetscanning gedurende een aantal jaren en tijdens verschilllende stadia van het produktieproces, blijkt de Poll Dorset de winnaar. Voor meer informatie voor de fokkerij klik hier.


De Poll Dorset voor de hobbyboer

Het ras is ideaal voor de kinderboerderij. De dieren zijn vriendelijk van karakter en hebben door hun wollige kop een hoge aaibaarheidsfactor.  Dankzij de ongebonden bronst kunen er het hele jaar lammeren worden geboren. De wol is van zeer goede kwaliteit en het schaap geeft ook goed melk.  De Poll Dorset is dus een veelzijdig en ideaal schaap voor de hobbyist!

Zie verkoop voor beschikbare dieren.

Voor advies of informatie
Bel vrijblijvend

Geert Nouwen
06-19530330